20 januari 2022

Wat zijn de kosten voor het bellen achter het stuur?

2 min read

Je kent het wel, je bent onderweg naar werk en opeens wordt je gebeld. De drang om dan toch die telefoon op te nemen is vaak erg groot, maar wat riskeer je wanneer de politie je ziet bellen? Ten eerste is het belangrijk te benadrukken dat een telefoontje achter het stuur erg gevaarlijk is. Door te bellen achter het stuur kun je in een ernstig ongeluk terecht komen. Het beste alternatief is daarom om handsfree te bellen, dan kan je je telefoon gewoon opnemen en tegelijkertijd op de weg blijven letten. Maar voor wanneer je het toch doet is het goed om te weten hoe veel je dan daadwerkelijk moet betalen op Verkeersboete.nl staat er ook meer over, hieronder laten we zien hoe hoog de boete kan oplopen.

Boete voor bellen achter het stuur in Europa

In heel Europa verschillen de bedragen die je moet betalen wanneer je gezien wordt tijdens het bellen. In Nederland bedraagt de boete voor bellen achter het stuur 250 Euro, zie verkeersboete.nl voor meer informatie. Dit is een stuk meer dan in veel andere Europese landen. Uit onderzoek van de Duitse ANWB bleek namelijk dat de boetes in Europa ontzettend uiteenlopen. Zo betaal je in Bosnië-Herzegovina het minst, 10 euro om precies te zijn. Maar in Estland betaal je dan bijna weer hetzelfde als in Nederland, 200 euro. Verder betaal je in onze buurland Duitsland 40 euro en in België 100 euro. Maar een klein stukje verder in Frankrijk betaal je dan weer 35 euro extra daar bovenop. We kunnen dus wel stellen dat de boetes in Europa behoorlijk uiteenlopen.

Veilige alternatieven voor bellen achter het stuur

Maar zoals gezegd wil je die boete niet riskeren, je brengt namelijk niet alleen jezelf in gevaar maar ook je medebestuurders. Zorg er dus voor dat je een veilig alternatief paraat hebt wanneer je toch dat ene telefoontje moet opnemen. Je mag in Nederland je telefoon niet in je hand hebben, dus de telefoon oppakken en hem op luidspreker zetten mag niet. Kies daarom bijvoorbeeld voor een handsfree alternatief, door bijvoorbeeld een telefoonhouder voor in de auto te kopen of een carkit te installeren, zo hoef je jouw telefoon niet meer in je handen te nemen tijdens het rijden. Heb je nou toch een boete ontvangen voor bellen achter het stuur, overweeg deze dan aan te vechten. Klik hier voor het artikel over het aanvechten van een boete.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *